X
 

werkgroep duurzaam Schaarsbergen

stimuleert duurzame ontwikkelingen door activiteiten te organiseren en door informatie uitwisseling in publicaties  en op thema-avonden. De werkgroep is bereikbaar via mail: duurzaam.schaarsbergen@gmail.com


Warmtewandeling 16 december en 13 januari

 

Ook deze winter organiseert werkgroep duurzaam Schaarsbergen in samenwerking met Energie Loket Midden Gelderland weer warmtecamera wandelingen. Met behulp van een infrarood camera wordt een warmtescan van je woning gemaakt. Zo wordt zichtbaar waar de warmte uit je woning weg lekt en op welke onderdelen je de isolatie van je woning kunt verbeteren.

 

Zo wordt bijvoorbeeld zichtbaar dat het verschil tussen standaard dubbel glas en HR++ glas behoorlijk groot is en kan je zien of spouwmuren of daken geïsoleerd zijn. Op basis van de warmtescan ontvang je een advies of het zinvol is om isolerende maatregelen te nemen.

 

De warmtewandelingen vinden plaats op 16 december en 13 januari vanaf 19.00 uur. Als je deel wilt nemen stuur dan een mail naar duurzaam.schaarsbergen@gmail.com

 


Korte video-impressie van Hier is de Toekomst


Hier is de Toekomst - Schaarsbergen verduurzaamt

11 september 2021 van 13.30 tot 16.30 op het terrein voor de dorpskerk, Kemperbergerweg 806, 6816 RX Arnhem

 

 


 

 

15-08-2020 Elektrische deelauto op Schaarsbergen

 

Als Werkgroep Duurzaam Schaarsbergen hebben we de laatste tijd vanwege de corona-crisis geen thema-avonden meer kunnen organiseren. Wel is de Actie Regenton Schaarsbergen doorgegaan en de Collectieve inkoopactie Spouwmuurisolatie. Een mooi nieuw thema is de elektrische deelauto op Schaarsbergen. We onderzoeken de mogelijkheden om op Schaarsbergen elektrische deelauto’s te laten plaatsen. Hierbij sluiten we aan bij ontwikkelingen in een aantal wijken in Arnhem waar elektrische deelauto’s geplaatst zijn of binnenkort geplaatst worden. Heijenoord, Alteveer-Cranevelt, Burgemeesterkwartier en Angerenstein hebben zich verenigd in de keuze voor wedrivesolar als aanbieder.

 

Waarom een elektrische deelauto?

De deelauto is al een aantal jaren aan een gestage opmars bezig.Het bezit van een auto is duur en gemiddeld staat een privé auto 90% van de tijd stil. Daarnaast leggen auto’s een groot beslag op de (openbare) ruimte. Eén deelauto kan 5 tot 10 privé-auto’s vervangen.

De elektrische auto is sterk in opkomst. In 2020 is de verkoop van elektrische auto’s nu al 10x hoger dan in 2018.

De belangrijkste reden om elektrisch te rijden is de beperking in CO2 uitstoot. Volgens een onderzoek van Transport&Environment waarin naar de hele levenscyclus van auto’s is gekeken, is de CO2 uitstoot van elektrische auto’s in Nederland bijna 60% minder dan vergelijkbare benzine en dieselvarianten. Ook het kostenaspect kan een reden zijn. Afhankelijk van het aantal kilometers zijn de kosten van een deelauto doorgaans lager dan die van een eigen auto.

Op Schaarsbergen staan de meeste auto’s op eigen terrein. Veel huishoudens hebben meer dan één auto. Je auto vervangen voor een deelauto levert dan vooral meer ruimte op in je garage of op je oprit. Daarbij lever je een flinke bijdrage aan het terugdringen van de CO2 uitstoot. En bij slim gebruik levert het een flinke besparing op. Aanschafkosten en aflossing, kosten voor onderhoud en verzekering worden vervangen door een maandelijkse abonnementsprijs. Daarnaast betaal je afhankelijk van de aanbieder kosten per kilometer.

Schaarsbergen hoeft het wiel niet helemaal opnieuw uit te vinden. In samenwerking met Arnhem AAN is de wijkraad Alteveer/Cranevelt en Duurzaam Craneveer al geruime tijd bezig om de mogelijkheden te onderzoeken. Duurzaam Craneveer heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende aanbieders en ervaringen van autodelen in andere steden. Met name is gekeken naar initiatieven als Coöperatie Auto, Buurauto en de Vereniging Gedeeld Autogebruik. Na een zorgvuldig traject is eind 2019 door bewoners uit verschillende wijken unaniem gekozen om samen met We Drive Solar in verschillende wijken elektrische deelauto’s te plaatsen.

Barrières

Velen zullen nog huiverig zijn om hun eigen auto te verruilen voor een elektrische deelauto. Is er wel altijd een auto beschikbaar als je hem nodig hebt ? En staat hij een beetje in de buurt ? Zit de accu wel vol en is de auto wel schoon ? Hoe ver kan je met een elektrische auto en hoe gaat dat met opladen onderweg ?

Interesse ?

Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u meer weten over de mogelijkheden van de Elektrische Deelauto op Schaarsbergen ? Stuur een email naar duurzaam.schaarsbergen@gmail.com en wij zorgen dat het gesprek hierover op gang komt.

 

Bronnen:

https://www.duurzaamcraneveer.nl/wp-content/uploads/2019/11/Presentatie-Autodelen-Arnhem-AAN.pdf

nrc.nl/nieuws/2020/08/11/een-klimaatheld-gaat-ook-niet-met-de-trein-a4008488

www.volkskrant.nl/economie/elektrische-auto-na-vier-jaar-al-goedkoper-dan-benzinebroer

www.automotive-online.nl/management/laatste-nieuws/overig/27363-elektrische-auto-s-stoten-drie-keer-minder-co2-uit-dan-conventionele-auto-s

https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/T%26E%E2%80%99s%20EV%20life%20cycle%20analysis%20LCA.pdf

https://zerauto.nl/verkoop-gebruikte-elektrische-autos-sterk-in-de-lift/