X

Nieuwe straatverlichting voor Schaarsbergen

geplaatst op zondag 19 juni 2016 Nieuwe straatverlichting voor Schaarsbergen

Een groot deel van Schaarsbergen krijgt dit jaar nieuwe straatverlichting.

Er zijn een aantal straten waar geen armaturen worden vervangen. De reden hiervan is dat de armaturen op deze masten nog niet aan het einde van hun levensduur zijn. Dit betreft de volgende straten:
- Srtolaan
- Bakenbergseweg (met uitzondering van de masten ten noorden van de Strolaan)
- Scheidiuslaan

In alle andere straten worden wel de armaturen vervangen voor LED armaturen. Wij zullen in de wijk twee type LED armaturen toepassen. Dit is het Ampera en Zela armatuur van de firma Schréder.

Het Ampera armatuur wordt alleen toegepast op 6 en 7 meter hoge masten. Veel van deze masten staan er niet in de wijk. In de wijk staan vooral lagere masten van 3,5 en 4,5 meter hoogte. Hierop zal straks het Zela armatuur komen.

Ampera armatuur.

 

Het Zela armatuur is kort geleden pas in productie genomen en wordt momenteel alleen nog aan de gemeente Arnhem geleverd. Het is een armatuur met indirecte verlichting. Dit wil zeggen dat de LED's hun licht naar boven stralen tegen een spiegel. Deze spiegel zorgt er op zijn beurt weer voor dat het licht daar komt waar wij het willen hebben.

Deze spiegel is samen met de leverancier en de gemeente Arnhem ontwikkeld. Het licht wordt vooral gericht in de lengte richting van de straat. In mindere mate gooit hij ook licht naar voren. Maar aan de achterzijde wordt hij voor een zeer groot deel afgeschermd. Hierdoor hebben mensen die de mast aan hun zijde van de straat hebben staan veel minder last van licht in hun tuin of zelfs woonkamer.
Standaard is het lamp vermogen van dit armatuur circa 14 Watt. In de meeste gevallen zal dit zelfs nog te veel licht zijn. Dit brengen we dan terug naar een lamp vermogen van circa 8 tot 10 Watt.

Wat betreft de planning is het de bedoeling dat dit in de periode augustus/september wordt uitgevoerd. Heel exact is dat nu nog niet aan te geven omdat de gemeente Arnhem afhankelijk is van de leverantie van de armaturen en de planning van de aannemer die dit gaat uitvoeren.