X

Grote aanpassingen buslijndiensten 2 en 9.

geplaatst op zaterdag 30 september 2017 Grote aanpassingen buslijndiensten 2 en 9.

De Dorpsraad Schaarsbergen is eind september, gezamenlijk met de wijkverenigingen in Hoogkamp, Gulden Bodem, Sterrenberg en de Burgemeesterswijk door de gemeente Arnhem en wethouder Geert Ritsema in het bijzonder, geinformeerd over de plannen van Hermes (Breng) en de Provincie Gelderland omtrent het busvervoer in de wijken.

Lijn 2 komt in Arnhem-Noord geheel te vervallen. In plaats daarvan gaat Lijn 9 (2x per uur) de route rijden die het voor 2010 ook reed, namelijk de route via de Burgemeesterswijk naar het Centraal Station. Dat betekent dat Lijn 9 niet meer via de Hoogkamp, langs Het Dorp door Heijenoord en via de Amsterdamseweg komt te rijden. 

Lijn 10 neemt die route gedeeltelijk over, maar zal, vanuit het centrum gezien, via Heijenoord vervolgens via de Amsterdamseweg naar Papendal rijden. Twee haltes op de Hoogkamp zullen hierdoor verdwijnen. Bewoners die naar Het Dorp (werk of huisarts) moeten zullen via het centraal station moeten omrijden. 

Vanaf 21.00 uur zouden er vanaf het centrum GEEN enkele bus meer naar de Hoogkamp en Schaarsbergen rijden. De gemeente Arnhem heeft ernstig bezwaar gemaakt tegen dit voornemen en de verwachting is dat het dan ook niet zo ver zal komen. 

Daarnaast verdwijnt de trolleybus, in ieder geval voor een jaar. Ook hier heeft de gemeente Arnhem bezwaar tegen gemaakt. De gemeente Arnhem wil graag zo snel mogelijk een pilot starten met een Trolley 2.0. Deze bus laadt zichzelf op aan de bovenleiding en kan vervolgens nog een heel stuk op een accu rijden. Deze duurzame variant zou dus ook in Schaarsbergen kunnen komen. De provincie moet dan wel akkoord gaan met het starten van deze pilot en een kleinere (12 meter) trolley 2.0 bus aanschaffen. 

Het bestuur van de Dorpsraad Schaarsbergen en de twee andere wijkverenigingen willen de handen in één slaan door een ludieke actie te bedenken waarbij het Provinciale Bestuur wordt aangemoedigd zo snel mogelijk met de pilot voor de trolley 2.0 bus te starten. De trolleybus hoort bij Arnhem en een duurzame, CO2 uitstoot vriendelijke bus (die ook nog eens zeer stil is) zou voor alle wijken een aanwinst zijn. Klik hier voor het inmiddels gepubliceerde Persbericht.

Per half december gaan deze wijzigingen voor in ieder geval één jaar in. Voor de zomer van 2018 moet duidelijk zijn of de Trolleybus terug kan komen en door kan rijden naar Schaarsbergen (zonder bovenleiding).

U gaat hier nog meer over horen!