geplaatst op maandag 30 september 2019 Indrukwekkende herdenking Bombardement Dorpskerk in Schaarsbergen 25 september 1944

Indrukwekkende herdenking van het bombardement op de Dorpskerk Schaarsbergen
op 25 september 1944

Dik Singel met doedelzak, lid van 48Th Highlanders of Holland Pipes and Drums

Woensdag 25 september stonden we stil bij het bombardement van 75 jaar geleden op de kerk van Schaarsbergen en omgeving.

Als eregasten waren vijf familieleden van de geallieërden uit Engeland aanwezig.
Naast twee vertegenwoordigers van het Marine Squadron en tal van Schaarsbergse inwoners waren in het bijzonder vele, vooral Schaarsbergse kinderen van de bovenbouw van de Arnhemse Montessorischool en de Panoramaschool erg geinteresseerd in onder andere het verhaal van Jan Loos uit Oosterbeek (hij was toen 14 jaar en beleefde deze spannende tijd tesamen met zijn familie).
Jan is nog steeds gids in het Airborne-museum in Oosterbeek en hij is nog één van de weinige die uit eerste hand kan vertellen.

De leerlingen van beide scholen droegen ook elk een passend gedicht voor.

Vervolgens gingen we, begeleid door de doedelzakspeler, naar de begraafplaats.
Daar stonden we stil bij de gevallen slachtoffers, waarvan er twee tot op dit moment nog onbekend zijn.
Om alle gevallenen blijvend te gedenken werd er een gedenkplaat onthuld.

De eregasten, de initiatoren en overige betrokkenen