X

Schouw Warnsborn: Interessant en leerzaam

geplaatst op vrijdag 22 november 2019

Woensdag 20 november organiseerden Het Gelders Landschap & Kastelen (GLK) tesamen met de Dorpsraad Schaarsbergen een Schouw op Warnsborn.

Tijdens deze schouw werden we meegenomen door dit uitzonderlijke stukje Nederland en kregen we van boswachter Ben Oosting, beheerder Bram de Jong en directeur/bestuurder Peter van den Tweel uitleg over de verschillende samenstellingen van bomen en struiken en het onderhoudsbeleid dat GLK daarbij voor ogen heeft: sommige delen zijn specifiek met nagenoeg één boomsoort ingericht, in andere delen is bewust gekozen voor diversiteit en wordt met beleid bepaalde bomen gemerkt en krijgen bijvoorbeeld extra ruimte voor verdere ontwikkeling, door gepaste dunning van enkele bomen in de buurt. Bijzonder interessant blijkt hun actuele kennis en zorgvuldigheid in het beheren van deze  (bosachtige) parken. Iedere vijf jaar inventariseren zijn met een groep deskundigen de staat van onderhoud en bepalen per locatie de voortgangsstrategie.


Kap Warnsborn
Vorig jaar is op een klein deel van Warnsborn gekapt, waar toen veel commotie was door een groep omwonenden.
Ook toen werd er uitleg gegeven van het beleid en is er, op verzoek van de groep, een beperkt deel van de bomen blijven staan.
Het resulteerde in een grotendeels open vlakte, waardoor nu juist de smeltwaterdalen van de voorlaatste ijstijd mooi zichtbaar zijn.
Ook de daar voorkomende vogels zijn, als je er even rust en de tijd voor neemt, beter zichtbaar.
Met name de Amerikaanse eiken (een zogenaamde invasieve exoot) verdrongen hier onder andere de inlandse eiken en andere soorten die we eigenlijk in deze omgeving wenselijk achten.
Leuk om hier te zien dat duidelijk ook regelmatig onder andere reeën eten van de jong opgeschoten planten en boompjes.

Nieuwe aanplant start binnenkort

Inmiddels zijn er honderdtallen van verschillende gewenste boomsoorten en struiken besteld, die de komende weken, zoals door GLK vorig jaar beloofd, op deze locatie gepland worden.

Onderhoud

Binnenkort zal GLK verder in Warnsborn, onder andere in de buurt van Hotel Groot Warnsborn, ook weer enkele gemarkeerde bomen gaan rooien om de voorkeursbomen een betere toekomst te kunnen geven.

We kijken uit naar de volgende Schouw in het najaar 2020.

Voor wie interesse heeft:
Je kunt altijd een rondleiding aanvragen bij