X

6-18 sept 21 Operaties Luchtmobiele Brigade Schaarsbergen/Deelen informatie omwonenden

geplaatst op dinsdag 07 september 2021 Min. van Defensie/Luchtmobiele Brigade/ Bericht voor omwonenden i.v.m. geluidsoverlast.
6-17 sept. Falcon Leap
17 sept. Herdenking Market Garden


Zo’n 1000 militairen uit 12 verschillende landen nemen van 6 tot en met 17 september deel aan de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. De oefening met NAVO-bondgenoten is gericht op de integratie op het gebied van luchtlandingsoperaties. Militairen en materieel worden in de oefenperiode gedropt op diverse plekken in Gelderland, noord Nederland en België.
 
Droppen ladingen en parachutisten
Tijdens de eerste week wordt het droppen van vracht/ladingen geoefend boven oefengebied Marnewaard, vliegbasis Deelen en oefengebied Schaffen in België.

Bij het droppen worden pakketten met materieel op hoogte uit het vliegtuig gelost (gedropt). Tijdens militaire missies kunnen op deze manier slecht bereikbare gebieden worden bevoorraad. Ook kunnen deze droppings van pas komen om mensen in rampgebieden te voorzien van bijvoorbeeld voedselpakketten. De pakketten hangen onder een parachute en komen terecht op een gekozen landingslocatie.

De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten op dropzones in Ede, Heteren, Houtdorperveld, Renkum, Marnerwaard en de Hechtelse Heide (België).

Dagelijks vliegen tactische transportvliegtuigen van 336 Squadron en onze internationale partners vanaf vliegbasis Eindhoven de route richting het dropzone gebied.

Op 18 september is de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden in Ede. Naast de dropping van parachutisten staat deze dag in het teken van activiteiten rondom de airborne herdenkingen (www.ede.nl/airborne).

 
11 Luchtmobiele Brigade en internationale partners

De oefening wordt georganiseerd door 11 Luchtmobiele Brigade, de specialist op snel inzetbare militaire troepen via de lucht. De brigade staat bekend om zijn rode baretten, het kenmerk van luchtlandingseenheden.

Luchtlandingen, ook wel airborne-operaties genoemd, zijn de snelste manier om grotere aantallen militairen over lange afstanden te verplaatsen.

Door internationaal te oefenen en elkaars uitrusting en vliegtuigen te gebruiken, verbeteren de procedures en de onderlinge samenwerking (de interoperabiliteit). Een aantal landen neemt vliegtuigen mee voor de oefening en deze zullen hun thuisbasis op Vliegbasis Eindhoven vinden. De parachutisten worden ondergebracht op de kazerne in Schaarsbergen.

Voor het eerst beoefenen de militairen dit jaar airdrops vanuit een helikopter.

Daarvoor nemen de Amerikaanse en Tsjechische partners helikopters mee naar Nederland.
De deelnemende landen zijn: België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Polen, Portugal, Tsjechië, Verenigde Staten en Nederland.

We zijn ons ervan bewust dat een oefening als deze veel aandacht trekt. Voor de veiligheid van burgers en onze militairen communiceren we niet over de tijden en locaties van onze oefening. Dit om te voorkomen dat er op locatie te veel publiek aanwezig is.

Bent u in de buurt van onze oefening? Blijf dan ver van de dropzone en op afstand van onze militairen.

 

Melding geluidshinderklachten vliegbewegingen

Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen bij voorkeur worden ingediend via het klachten formulier op www.luchtmacht.nl/geluidshinder of gemeld via het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie www.luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.   Einde bericht Min. van Defensie/ Luchtmobiele Brigade