X

Schaarsbergen in Woord & Beeld

Schaarsbergen is een dorp 5 km ten noorden van Arnhem en behorend bij de gemeente Arnhem. Het gebied beslaat in totaliteit 50% van de oppervlakte van de gemeente Arnhem en ligt ingeklemd tussen de mooiste natuurgebieden van de Veluwe, Sonsbeek, Gulden Bodem, Menthenberg in het zuiden, Warnsborn, 't Zand in het westen, Nationaal Park de Hoge Veluwe in het noorden en Landgoed Schaarsbergen in het oosten. 

Korte geschiedenis

Het dorp Schaarsbergen is omstreeks 1850 ontstaan als een dorpje op de heide. Nu is het een dorp in het groen. Op een gegeven moment waren er twee scholen een kerk en een veelheid aan middenstand, zoals bakkers, melken groenteboeren, kruidenierszaken enzovoort. Momenteel is er alleen nog een warme bakker. Voor de dagelijkse boodschappen is men aangewezen op Arnhem of Oosterbeek. 

Veel te bieden

Het grootste gedeelte van haar oppervlakte circa 90% wordt ingenomen door de natuurparken en enkele grote agrarische bedrijven die zich voornamelijk toeleggen op landbouw en melkveehouderij. Ook zijn er enkele kazernes (Luchtmobiele brigade) en niet te vergeten vliegveld Deelen. Er wordt beperkt gevlogen met helikopters door de Luchtmobiele brigade. Bekende in instituten in Schaarsbergen zijn het Instituut voor Fysieke Veiligheid (IFV), SIZA, Schreuderhuizen (Elver) en BIO Revalidatiedorp. Recreatie trekkers zijn Burgers Zoo, Openluchtmuseum en Nationaal Sportcentrum Papendal. Meer informatie over wat Schaarsbergen te bieden heeft, zie Vrije tijd en recreatie.

Schaarsbergen in cijfers

Per 01 oktober 2017 telt Schaarsbergen 2146 inwoners, 783 huishoudens en 730 woningen. Circa 20% van de inwoners is 65+ (was 29% op 1 januari 2016). Voor meer statistieken over Schaarsbergen zie Arnhem in Cijfers.